Četkice za zube

Četkice za zube su često mjesto gdje se može nalaziti veliki broj bakterija, kod nepravilne higijene zuba. Često su one i uzrik krvarenja desni, lošeg zadaha, osjetljivih zuba i još nekih oralnih oboljenja.

Četkica za zubeAko imate neke od ovih simptoma mogući uzrok je četkica te je vrijeme da ju promijenite. Ukoliko četkicu nakon pranja zuba ne isperete mlazom tople  vode, te je držite na otvorenom tj. ne pokrivenu, postoji mogućnost da se na njoj nakupljaju različit bakterije, koje će te idućim pranjem zuba unijeti u usnu šupljinu.

Zato je potrebno četkicu nakon svakog pranja zuba isprati toplom vodom, držati u uspravnom položaju da se sa nje ocijedi voda te na taj način se četkica brže osuši.

U koliko četkicu držite u posudi sa četkicama ostalih ukućana vodite računa da ne dolaze u kontakt.
Četkicu je vrijeme da zamijenite novom kada njena vlakna postanu meka i oslabi im funkcija samog četkanja.

Koristite četkice srednje tvrdoće (medium) jer su one dovoljno tvrde da pravilnim četkanjem skinu naslage hrane a ne oštećuju gingivu.

Sve slike:

Da li ja treba da bijelim zube?

Pacijenti su ponekad u zabludi misleći da je čišćenje zuba ustvari izbjeljivanje. Čišćenje zuba podrazumijeva uklanjanje mekih i tvrdih naslaga sa zuba, kao i pigmenata, dok izbjeljivanje obuhvata proces u kome se mijenja boja strukture zuba upotrebom odredjenih hemijskih sredstava.

Pročitajte puni tekst

Koji je pravilan način čišćenja zuba?

Pranje zuba predstavlja jednu od najvažnijih preventivnih mjera u očuvanju zdravih zuba, potpornog aprata zuba,kao i same usne šupljine u cjelini. Čišćenjem zuba uklanjamo meke naslage, plak i hranu u kojima se nalaze bakterije koje dovode do kiselosti i razaranja zuba u vidu kerijesa.

Pročitajte puni tekst

On-line naručivanje / Kontakt


Slobodno nam se obratite za sve usluge koje vam možemo pružiti. Putem sljedećeg formulara možete zakazati termin vaše posjete ordinaciji A-Dent.

Prvi pregled i konsultacije su besplatni.


 

Kontakt telefon:

+387 (0)51/346-246

 

Možete nas pronaći na adresi:

Gavre Vučkovića 4, I sprat
Zgrada Jevrejskog kulturnog centra
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina