Umnjaci

Umnjaci su stalni zubi koji zadnji izrastaju i to obično između 17 i 25 godine. Nazivamo ih i treći molari. Njihova primarna uloga je mljevenje hrane. Pošto je čovjek evolucijom mijenjao način ishrane ovi zubi su izgubili svoju svrhu.

Nicanje umnjaka često izaziva različite tegobe. Problematika umnjaka, osim zdravstvenih tegoba koje može izazvati je i ta da njegovim nicanjem u vilici u kojoj nema mjesta dovodi do gužvanja zuba koji su već nikli. Od tegoba najćešće se javljaju bol, trnjenje prednjih zuba, te se nekad može javiti i inflamacija desni na mjestu nicanja sa povišenom tjelesnom temperaturom.

UmnjaciSve ove tegobe se mogu pravovremeno otkriti redovnim kontrolama stomatologa i OPT (ortopantomografskim) snimkom vilice. Na snimku se vidi položaj umnjaka prije nicanja, raspoloživi prostor za njegovo smještanje, te planira ekstrakcija u koliko stomatolog procijeni da bi samo nicanje moglo izazvati tegobe pacijenta.

Vađenje umnjaka je jednostavna oralno-hiruška intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Postoperativni oporavak je kratak, a komplikacije veoma rijetke. U rijetkim slučajevima se javlja manji lokalni otok, koji prolazi veoma brzo uz primjenu hladnih obloga. Često se nakon ekstrakcije daju antibiotici širokog spektra da bi spriječili infekcije rane, te po potrebi lijekovi protiv bolova.

Tagovi:
umnjaci
Sve slike:
Povratak na naslovnu stranu

On-line naručivanje / Kontakt


Slobodno nam se obratite za sve usluge koje vam možemo pružiti. Putem sljedećeg formulara možete zakazati termin vaše posjete ordinaciji A-Dent.

Prvi pregled i konsultacije su besplatni.


 

Kontakt telefon:

+387 (0)51/346-246

Mobilni telefon, Viber, WhatsApp:

+387 (0)66 067 000

 

Možete nas pronaći na adresi:

Gavre Vučkovića 4, I sprat
Zgrada Jevrejskog kulturnog centra
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina