Ukratko o aftama

Afte su ranice u ustima koje imaju tendeciju čestog ponavljanja. Najčešće se javljaju na pomičnim dijelovima sluznice, i to na vrhu i bočnim stranama jezika, obraznoj sluznici i sluznici usana. Gotovo nikada se ne javljaju na tvrdom nepcu i desnima (gingivi).

AftePacijenti kod kojih se afte najčešće  javljaju su djeca, mlađe osobe pogotovo ženskog pola.

Afte se javljaju obično u vidu malih afti, velike afte i afte u vidu herpesa (herpetiformne afte).

Lokalizacija malih afti  je obično na sluznici usana i obraza, veličine su do 1 cm i traju od 7 do 14 dana. Područje sluznice na kojoj se pojavljuju afte nekoliko dana ranije postaje crveno i pacijenti osjete peckanje. Ubzo nakon prvih simptoma javlja se jasno ograničena ranica sa žućkasto sivim pokrovom.

Veće afte traju i do 6 nedelja, njihovo zarastanje je znatno duže i poslije njih ostaje ožiljak.

AfteHerpetiformne afte su sitne, zahvataju podjezičnu sluznicu i sluznicu obraza i jezika. Za njih je karakteristično da zahvataju veću površinu sluznice i bolne su. Pošto su slične herpesu, kako im i ime kaže, dokazano je da virus herpes simplex nije uzročnik afti.

Uzročnik afti ni danas nije sa sigurnošću dokazan, mada se predpostavlja da su auto-imunog porijekla. Njihov nastanak pomažu stres, pad imuniteta, bolesti crijeva i želudca, bolesti koje slabe imunitet, anemije,...  Afte imaju tendenciju nastanka više puta u toku godine. Često u pravilnim intervalima (sezonski karaker).
Pravi lijek za afte ne postoji. Smatra se da u terapiji afti najbolje rezultate ima simptomatska terapija te podizanje stanja imuniteta u organizmu.

Tagovi:
afte
Sve slike:
Povratak na naslovnu stranu

On-line naručivanje / Kontakt


Slobodno nam se obratite za sve usluge koje vam možemo pružiti. Putem sljedećeg formulara možete zakazati termin vaše posjete ordinaciji A-Dent.

Prvi pregled i konsultacije su besplatni.


 

Kontakt telefon:

+387 (0)51/346-246

Mobilni telefon, Viber, WhatsApp:

+387 (0)66 067 000

 

Možete nas pronaći na adresi:

Gavre Vučkovića 4, I sprat
Zgrada Jevrejskog kulturnog centra
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina