Da li ja treba da bijelim zube?

Pacijenti su ponekad u zabludi misleći da je čišćenje zuba ustvari izbjeljivanje. Čišćenje zuba podrazumijeva uklanjanje mekih i tvrdih naslaga sa zuba, kao i pigmenata, dok izbjeljivanje obuhvata proces u kome se mijenja boja strukture zuba upotrebom odredjenih hemijskih sredstava.

Jedno od čestih pitanja pacijenata. Da bi smo dali adekvatan odgovor, treba da razjasnimo šta podrazumijeva bijeljenje zuba, jer su pacijenti ponekad u zabludi misleći da je čišćenje zuba ustvari izbjeljivanje. Čišćenje zuba podrazumijeva uklanjanje mekih i tvrdih naslaga sa zuba, kao i pigmenata, dok izbjeljivanje obuhvata proces u kome se mijenja boja strukture zuba upotrebom odredjenih hemijskih sredstava.

Izbjeljivanje zuba je kozmetsko estetski zahvat kojim se postiže svjetlija boja zuba čak i do 8 nijansi. Postoje dva načina profesionalnog izbeljivanja zuba, a to su izbjeljivanje u ordinaciji i kućno izbjeljivanje zuba. Ordinacijsko izbjeljivanje je najučikovitije jer se direktno u ordinacijiskim uslovima koristi vodonik peroksid ili karbamid peroksid u određenoj koncentraciji koji se nanosi na površinu zuba i svijetli adekvatnim lampama uz kontrolu stomatologa. Takvo izbjeljivanje je najefektivnije i obavlja se u jednoj posjeti do nijanse kojom je pacijent zadovoljan. Prednosti ordinacijskog izbeljivanja ogleda se i u tome što je stomatolog u mogućnosti da direktno na licu mjesta kontroliše proces izbjeljivanja i sprečava eventualne komplikacije.

Kućno izbjeljivanje podrazumijeva pravljenje odgovarajućih plastičnih folija u koju pacijent sam nanosi gel vodonik peroksida ili karbamid peroksida ali u mnogo manjoj koncentraciji nego što se upotrebljava u ordinaciji, i takve folije stavlja na zube i drži po nekoliko sati više dana. Takvo izbjeljivanje je manje efektivno zbog manjeg postotka gela koji se koristi da bi se izbjegle moguće komplikacije. Nedostaci takvog izbjeljivanja obuhvataju i manjak komfora zbog dugotrajnog nošenja folija.

Sam proces izbjeljivanja nije štetan po zube. Hemijski proces koji se odvija pri izbjeljivanju je oksidacija vodonik peroksida i oslobađanje kiseonika čime dobijamo svjetlije i bjelje zube. Eventualno se može javiti osjetljivost zuba koje je prolaznog karaktera i već nakon nekoliko dana ta osjetljivost prolazi, a pacijenti ostaju zadovoljni svojom novom bojom zuba.

Znači zaključak je da je izbjeljivanje lični izbor pacijenata ukoliko nisu zadovoljni postojećom bojom svojih zuba, ali nije neophodno. Međutim, savremeni trendovi nameću kriterijume estetike po kojima bijeli i svijetli zubi predstavljaju jednu od glavnih prepoznatljivih odlika ljepote.

 

Povratak na naslovnu stranu

On-line naručivanje / Kontakt


Slobodno nam se obratite za sve usluge koje vam možemo pružiti. Putem sljedećeg formulara možete zakazati termin vaše posjete ordinaciji A-Dent.

Prvi pregled i konsultacije su besplatni.


 

Kontakt telefon:

+387 (0)51/346-246

Mobilni telefon, Viber, WhatsApp:

+387 (0)66 067 000

 

Možete nas pronaći na adresi:

Gavre Vučkovića 4, I sprat
Zgrada Jevrejskog kulturnog centra
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina